返回網站

Corona - Hoe ruim jij op?

Corona bericht 6 - voor mijn cliënten

26 april 2020 - Opruimen!

Pas als je weer ritme in je leven hebt gekregen, kun je om je heen kijken. Wat doe ik met mijn omgeving?

Er zijn mensen waar de kamer spic en span is, maar de kasten zijn een chaos. Er zijn mensen waar de kasten keurig zijn maar de kamer een rommel. Overal liggen stapels. Er zijn mensen waar het allebei is, zo wel keurige kast en kamer of rommelige kast en rommelige kamer.

Wat doe je, accepteer je het zoals het is of ga je het heft in eigen hand nemen en ga je je eigen sfeer geven aan je omgeving?

Hoe breng jij orde aan?

In het laatste geval komt de vraag: Hoe orden je? Daar zijn boeken vol over geschreven en sommige geven ineens hele vindingrijke voorbeelden.

Maar wat is je criterium om op te ruimen? Waarom doe je dat? Ja om orde te maken, maar wat voor orde wil je?

Ik heb de neiging om leuke artikelen te bewaren. Maar kijk ik ze nog in? Ik wilde op gaan ruimen en het eerste stukje papier wat ik pakte was een heel leuk artikel van 30 jaar geleden. Ik las het met andere ogen dan toen, maar ik begreep ook waarom ik het bewaard had. Je begrijpt dat mijn opruimen niet erg opschoot en ik ben iets anders gaan doen.

Sprookjes en orde

In sprookjes moeten over het algemeen vrouwen orde aanbrengen. Assepoester moet erwten en linzen die haar stiefzusjes in de as gegooid hebben er weer uithalen. Assepoester doet braaf wat haar opgedragen wordt. Ze laat zich vernederen door de stiefmoeder en de zusjes. Ze loopt niet weg, want waar moet ze naar toe. Ze moet leren dat er onrecht is en moet leren kracht te gebruiken voor zichzelf. Weglopen naar het bal is een enorme krachtsinspanning. Maar ze blijft nog in contact met haar wensen. Ze droomt nog van een andere toekomst. Nu gebruikt ze haar energie nog om zich aan te passen aan haar omgeving, veel keus heeft ze niet.

In het sprookje van Amor en Psyche moet Psyche vertrouwen op Amor die iedere nacht bij haar komt. Maar ze heeft hem nog nooit bij daglicht gezien. Ze laat zich verleiden door haar zusters om een lamp ‘s nachts aan te steken en dan valt er een druppel olie op Amor en hij wordt wakker en is boos. Hij werd niet vertrouwd. Wantrouwen heeft gevolgen. Hij gaat weg en komt niet terug.

Psyche gaat naar Aphrodite, de liefdes godin en moet 4 taken vervullen. Een van de taken is dat ze naar de schuur moet gaan waar allerlei granen liggen. Ze moet een scheiding maken en alles sorteren. Ze moet leren dat wantrouwen gevolgen heeft.

In sprookjes overkomt het Assepoester en Psyche. Ze moeten leren wat vertrouwen betekent. En wat niet vertrouwen betekent. Ze moeten leren onderscheid maken.

Spanning tussen aanpassen of ga je sorteren

Waarom niet zelf het leven in eigen hand te nemen. Wat doe jij, waar geef je je energie aan, het houden zoals het is en braaf zijn of maak je prioriteiten en houd je je aan de afspraken die je met jezelf maakt. Het is altijd een spanning, maar aan welke kant zit jij? Op een schaal van 0 tot 10, 0 is aanpassen, je best doen voor anderen en 10 is keuzes maken.

Carolien